Zvažujete stavbu alebo rekonštrukciu plotu? Tento článok je práve pre vás. Plot plní množstvo funkcií – od ochrany majetku a zabezpečenia súkromia až po ohraničanie pozemku. Okrem výberu samotného materiálu a štýlu plotu je potrebné zvážiť aj inštaláciu a údržbu. V tomto článku vás prevedieme rôznymi druhmi plotov. V tomto článku sa zameriame na to, čo je potrebné zvážiť pri výbere plotu. Od materiálov, ako sú drevo, kov a betón, cez praktické faktory ako údržba a trvácnosť, až po estetické prvky, ktoré zvýraznia krásu vášho pozemku.

 

Čo treba zvážiť pri výbere plotu

Pri výbere plotu je nutné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov akými sú účel, dispozícia pozemku, rozpočet a estetické hľadisko. Pri výbere plotu je prvým krokom jasne si určiť, na čo bude plot slúžiť. Účel oplotenia môže byť rôzny a významne ovplyvňuje výber materiálu, výšku a celkový dizajn plotu. Aby ste si vybrali správne, je potrebné zvážiť, čo je pre vás najdôležitejšie – či už ide o ochranu, súkromie, prípadne má mať plot len estetický účel. Ak je vaším hlavným cieľom zabezpečenie ochrany majetku potrebujete robustný a odolný plot. Betónové, kovové alebo masívne drevené ploty sú ideálne pre takéto účely. Tieto typy plotov navyše môžu byť doplnené o bezpečnostné prvky. Plot nemusí byť len praktický – môže slúžiť aj ako dekoratívny prvok, ktorý dotvára celkový vzhľad vášho domu a záhrady. Ak je pre vás prioritou estetika, je dôležité, aby plot harmonicky ladil s architektúrou vášho domova. Výber plotu ovplyvňuje aj finančný rozpočet, ktorý máte k dispozícii. Pri rozhodovaní treba brať do úvahy nielen počiatočné náklady na materiál a inštaláciu, ale aj dlhodobé náklady na údržbu. Pri výbere plotu je teda nevyhnutné ujasniť si, čo od plotu očakávate. Každý účel má svoje špecifiká a vyžaduje iný prístup k výberu materiálu, dizajnu a výšky plotu. 

Plot a rôzne typy materiálov

Na trhu je dostupných mnoho druhov plotov. Drevené ploty, napríklad, majú tradičný vzhľad, kovové ploty  ponúkajú odolnosť a bezpečnosť a živé ploty prinášajú do záhrady kúsok prírody. Každý typ plotu je vhodný pre iné podmienky a účely, a preto je dôležité venovať čas výberu toho správneho, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a preferenciám. Kompletnú ponuku nájdete TU

Betónové ploty

Betónové ploty sa stávajú čoraz populárnejšími. Ich mimoriadna odolnosť, moderný vzhľad a minimálne nároky na údržbu ich robia ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú trvácne a bezpečné oplotenie. Na rozdiel od tradičných materiálov, ako je drevo alebo kov, betónové ploty odolávajú nepriaznivým poveternostným podmienkam, nevyžadujú pravidelnú starostlivosť a dokážu ponúknuť vysokú úroveň ochrany vášho pozemku.

Výhody:

  • Betónové ploty sú mimoriadne odolné voči poveternostným podmienkam, mechanickému poškodeniu a času. 
  • Minimálna údržba
  • Betónové ploty môžu byť vyrobené v rôznych farbách, textúrach a štýloch, ktoré imitujú prírodné materiály, ako je drevo alebo kameň.
Nevýhody:
  • Vyššiu počiatočnú investíciu v porovnaní s inými materiálmi, ako je drevo alebo PVC. 
  • Betónové ploty sú ťažšie a zložitejšie na inštaláciu v porovnaní s inými typmi oplotenia. Ich váha si vyžaduje pevný základ a profesionálnu inštaláciu, čo môže predĺžiť čas realizácie a zvýšiť náklady na montáž. 

Drevené ploty

Drevené ploty sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené. Dokonca v rámci obľúbenosti obsadzujú prvé priečky. Veľkým pozitívom je jeho obstarávacia cena v prípade, že zvolíte niektorý z bežných druhov dreva. Na druhej strane je starostlivosť. Aby vám drevený plot vydržal dlhé roky čo v najlepšom stave, odporúčame renovovať minimálne raz za 5 rokov.

Výhody:

  • Drevené ploty prinášajú prirodzený a teplý vzhľad, ktorý sa hodí najmä do vidieckeho prostredia.
  • Ľahko sa prispôsobia rôznym štýlom a výškam, môžu byť natreté alebo lakované.
 
Nevýhody:
  • Drevo vyžaduje pravidelnú údržbu, ako je natieranie, ochrana pred škodcami a hnilobou.
  • Životnosť
  • Kvalitné drevené ploty môžu byť pomerne drahé, najmä ak sa použijú drahšie druhy dreva.

Kovové ploty

Kov ako materiál na výrobu plotov je spoľahlivý a stále viac získava na svojej popularite. Kovový plot je možné ho kombinovať s tehlovou alebo betónovou časťou. Ide napríklad o betónové bloky alebo tehly pokryté omietkou, ktoré korešpondujú s farbou fasády domu. 

Výhody:

  • Kovové ploty sú mimoriadne odolné voči poveternostným podmienkam, nárazom a vandalizmu.
  • Na rozdiel od dreva, kovové ploty nevyžadujú častú údržbu.
  • Poskytujú vysokú úroveň bezpečnosti a sú ideálne pre ochranu súkromia a majetku.
 
Nevýhody:
  • Kovové ploty môžu pôsobiť chladne a priemyselne, čo nemusí byť vhodné pre všetky typy nehnuteľností.
  • Vysoko Kvalitné kovové ploty môžu byť nákladné, najmä ak sú vyrábané na mieru.

Plastové ploty

Plastové ploty sú skvelou voľbou, sú pevné a trvanlivé, nestrácajú farbu a nemusíte sa o ne starať. Ale  nie je plot ako plot a nie všetky plastové ploty majú tieto príjemné vlastnosti.

Výhody:

  • Nenáročná údržba: Plastové ploty nevyžadujú natieranie, lakovanie alebo špeciálnu údržbu. Sú odolné voči hnilobe, plesniam a hmyzu.
  • Cenová dostupnosť: Vo všeobecnosti sú lacnejšie ako drevené a kovové ploty.
  • Odolnosť voči poveternostným vplyvom: Sú odolné voči UV žiareniu, vlhkosti a extrémnym teplotám, čo zabezpečuje ich dlhú životnosť.
 
Nevýhody:
  • Plastové ploty môžu pôsobiť menej prirodzene a esteticky ako drevo alebo kov.
  • Aj keď sú odolné voči poveternostným podmienkam, plast môže byť menej odolný voči fyzickému poškodeniu.

Živé ploty

Živé ploty sú prírodnou alternatívou k tradičným plotom, ktoré využívajú živé rastliny na vytvorenie prírodnej bariéry okolo vášho pozemku. Živé ploty sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prirodzený spôsob, ako zvýšiť súkromie a estetiku svojho pozemku. S riadnou starostlivosťou a údržbou môžu poskytovať krásu a funkčnosť po mnoho rokov.

Výhody:

  • Živé ploty prinesú do vášho exteriéru prírodný vzhľad.
  • Rastliny v živých plotoch prispievajú k zlepšeniu kvality ovzdušia, absorbujú oxid uhličitý a uvoľňujú kyslík. Taktiež poskytujú útočisko pre rôzne druhy vtákov a drobných živočíchov, čím podporujú biodiverzitu.
  • Husté živé ploty môžu pomôcť tlmiť hluk z ulice alebo okolitých oblastí, čo je výhodné najmä v mestských prostrediach alebo v blízkosti rušných ciest.
 
Nevýhody:
  • Na dosiahnutie požadovanej výšky a hustoty plota je potrebných niekoľko rokov.
  • Živé ploty vyžadujú pravidelnú starostlivosť, ako je strihanie, polievanie a hnojenie. 
  • Rastliny v živých plotoch môžu byť náchylné na rôzne choroby a škodcov, čo môže vyžadovať špeciálne ošetrenie a ochranu. 

Estetické hľadisko

Plot môže slúžiť nielen ako funkčná bariéra, ale aj ako estetický prvok, ktorý dotvára celkový vzhľad vašej nehnuteľnosti. Výber správneho dizajnu a štýlu oplotenia prispieva k harmónii medzi exteriérom domu a okolitým prostredím. Tradičné ploty, najčastejšie vyrobené z dreva alebo kameňa, majú nadčasový vzhľad a sú vhodné pre domy s klasickou architektúrou. Typické sú pre nich detailné rezby a ozdobné prvky, ktoré pridávajú na vizuálnej hodnote. 

TIP: Ak túžite po plote s nádychom patiny, siahnite po Castello plotovom systéme od spoločnosti Semmelrock.

 

Zdroj: Semmelrock

Pre moderné domy sú vhodné minimalistické ploty s čistými líniami a jednoduchými tvarmi. Betónové alebo kovové ploty sú v tomto prípade často preferované, pretože ponúkajú elegantný, uhladený vzhľad bez zbytočných ozdôb. Moderné ploty sú funkčné a zamerané na maximálnu jednoduchosť a účelnosť.

TIP: Moderný vzhľad vašej nehnuteľnosti podčiarkne Rivago plotový systém od spoločnosti Semmelrock

Zdroj: Semmelrock

Ploty v rustikálnom štýle pôsobia prírodne a vidiecky. Tieto ploty sa výborne hodia do vidieckeho prostredia alebo k chatám a domom so záhradami.

Farebné prevedenie plotu

Ploty už dávno nie sú len o klasickej sivej farbe alebo prírodnom dreve. Dnes je možné prispôsobiť farebnosť plotu presne podľa vašich predstáv a zladiť ho so štýlom domu alebo záhrady. Drevené ploty je možné natierať alebo moriť v rôznych odtieňoch, od teplých prírodných farieb až po výrazné a moderné farebné kombinácie. Kovové ploty sa často upravujú práškovým lakovaním, čo zaručuje trvanlivosť farby a možnosť výberu zo širokej škály odtieňov. Betónové ploty ponúkajú množstvo variácií v textúre a farbe – môžu napodobňovať prírodný kameň, tehlu alebo drevo. Výhodou je, že tieto úpravy nie sú len vizuálne, ale aj funkčné, pretože chránia povrch pred poškodením a poveternostnými vplyvmi. V konečnom dôsledku je dôležité, aby dizajn plotu ladil s architektúrou domu a zároveň spĺňal vaše estetické a funkčné požiadavky. Výber správneho štýlu a farby plotu môže zvýšiť hodnotu vášho domova a urobiť z vášho pozemku skutočne atraktívne miesto na bývanie.

Údržba plotu

Rôzne materiály majú rozdielne nároky na starostlivosť a ovplyvňujú dlhodobú funkčnosť plotu. Najväčšiu starostlivosť vyžadujú drevené ploty. Drevo potrebuje pravidelné ošetrenie, ako je natieranie ochrannými nátermi, moridlami alebo lakmi, aby sa zabránilo hnilobe a praskaniu. Minimálnu údržbu vyžadujú betónové ploty, ktoré sú prakticky bezúdržbové, potrebujú len občasné čistenie. 

Tipy na predĺženie životnosti plotu:
  • Pravidelné impregnovanie dreva predlžuje jeho odolnosť voči vlhkosti a škodcom.
  • Na drevené ploty aplikujte ochranné nátery alebo moridlá aspoň raz za 2-3 roky.
  • Kovové ploty pravidelne kontrolujte na známky hrdze a naneste ochranný náter alebo antikorózny sprej, ak je to potrebné.
  • Na betónový plot vám bude stačiť vysokotlakový čistič aby odstránili mach a iné nečistoty.

V prípade, že uvažujete o novom plote pre svoj pozemok, príďte sa poradiť s našimi odborníkmi.

 
Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: